جایگاه معلم

روز معلم خجسته باد.
معلم تنها موجود است که انسان را از تاریکی و ظلمت به روشنایی هدایت می کند و معلم تنها چراغ روشن دست بشریت است.  هنگامیکه خداوند اولین بار برای پیامبر خواست چیزی یاد بدهد همین لفظ اقرا بود که پیامبر «ص» بعد از چندین بار تکرار که این لفظ را به زبان آورد همه زندگی ایشان شروع به تغییر کرد همان طور که علم عالم بشریت را تغییر داد و در جامعه مهم است بیشتر از آن  معلم در جامعه دارای اهمیت بوده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
معلمان کسانی هستند که علم را از نسل های خیلی دور برای ما انتقال داده اند و اگر امروزه در جهان هر پیشرفت که صورت می گیرد همه ای آن اندیشمندان و نخبگان که جامعه را به سمت و سوی طرقی و پیشرفت هدایت می کنند کسانی هستند که از معلمان خود درس آموختند در کلاس های درسی شرکت کردند و آن زحمات شبانه روزی معلمان است که امروزه آنها پرواز می کنند.
پرنده ای که می خواهد پرواز کند نیاز به بال دارد اما انسان که می خواهد پرواز کند نیاز به معلمی دارد که به آن پرواز کردن را با اصول و روش آن یاد بدهید.
برای اینکه ما بخواهیم جایگاه معلم را بررسی نمائیم فقط نیاز به اندک تفکر داریم به طور خیلی سریع در می یابیم که اگر ما امروزه هرچه در جهان داریم همش آثار زحمات معلمان است که برای ما از عمر وجان خودشان مایع گذاشتند.
در مورد جایگاه معلمان آیات فراوان وجود دارد که به بعضی از آنها اشاره می نمایم:
خداوند هنگام که اولین وحی قرآن را برای پیامبر اکرم (ص) فرستاد فرمود:«اقرإ باسم ربک الذى خلق خلق الانسان من علق اقرء و ربک الاکرم الذى علم بالقلم علم الانسان ما لم یعلم»
در این سوره, صفت «تعلیم» براى خداوند متعال آمده است; یعنى همان کارى که امروزه معلمان بدان مشغول اند.
معلمان در واقع همان تصویر های از خداوند هستند که می توان خدا را در واژه ها و تک تک رفتار شان یافت معلمان با آموزش و پرورش شان بیان می کنند که آنها نقش خدا و پیامبران را در جامعه اجرا می کنند.
یعنى معلمان با الگوگیرى از رسولان الهى به پرورش و آموزرش افراد جامعه, همت مى گمارند.
بر این نقش در آیه هاى متعددى از قرآن کریم تصریح شده است براى نمونه در سوره جمعه مى فرماید:« هو الذى بعث فى الامیین رسولا منهم یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمه. او کسى است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولى از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آنها مى خواند و آنها را تزکیه مى کند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت می آموزد».
امام غزالی در مورد جایگاه معلم می گوید:« معلم در قلب و روح انسان نفوذ مي‌کند و بدون ترديد شريف ترين مخلوق روي زمين، انسان است و شريفترين قسمت انسان قلب او است که کار معلم پاکسازي آن و راهنمايي آن به سوي خداوند است».
ویکتور هوگو می گوید: معلم در هر ملتی،  چراغ است که به عموم افراد نور می دهد.
امیر کبیر می گوید:  هیچ جامعه ای فراتر از اندیشه ی معلمانش رشد نخواهد کرد.

در عظمت منزلت و مقام معلم همین کافی است که بزرگ ترین معلم جهان بشریت حضرت رسول الله (ص) به این ویژگی خود افتخار می کرد . آن حضرت چنان برای معلمان و مقام ارجمند آنان ارزش قائل بود که در دعاهایش می فرمود: «اللهم اغفر للمعلمین و اطل اعمارهم و بارک لهم فی کسبهم؛ خداوندا! معلمان را بیامرز و عمر طولانی به آنان عطا فرما و کسب و کارشان را مبارک گردان»
در روایتی پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله می فرمایند: «تمامی جنبندگان روی زمین و ماهیان دریا و هر موجود زنده ای در فضا و همه اهل آسمان و زمین برای معلمی که نیکی به مردم بیاموزد طلب آمرزش می کند. دانشمند و دانشجو در پاداش با یکدیگر برابرند.
خلاصه: معلمی، شغل پیامبران است. همانطور که معلمان جامعه را از جهل و نادانی نجات دادند معلمان هم در جامعه چنین نقش دارند و اینها جایگاه مرتفع در عالم انسانیت دارند که این جایگاه در قرآن،  سنت و دیدگاه های اندیشمندان به گونه های مختلف بیان شده است.
✍ مشهوده بیکزاد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا