#زکات_فطر_و_فدیه_در_ماه_مبارک_رمضان 👇🌹🎤💚🌍
#زکات_فطر: اندازهای مشخص از قوت است که برانسان مکلف واجب باشد برای خود و کسی که نفقهاش بر او واجب است، هنگام غروب خورشید در آخرین روز از ایام ماه مبارک رمضان با شروط مشخص در فقه، ادا شود. و آن را فطریه و صدقهی فطر مینامند.
➖زکات فطر در سال دوم هجرت در سالی که روزه رمضان واجب شد فرض گردید دلیل وجوب آن چند حدیث است که از پیامبر روایت شده از جمله: «أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَرَضَ زَكَاةَ الفِطْرِ صَاعًا مِنْ تَمْرٍ، أَوْ صَاعًا مِنْ شَعِيرٍ عَلَى كُلِّ حُرٍّ، أَوْ عَبْدٍ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى مِنَ المُسْلِمِينَ»
✨ پیامبر ـ درود خدا بر ایشان باد ـ زکات فطر را بر مردم در رمضان فرض کرد: صاعی از خرما، یا جو، بر هر آزاد و بردهای مرد و زن از مسلمانان.
3579 – عَنْ مَعْمَرٍ , عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ أُمَيَّةَ , عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيِّبِ , فِي قَوْلِهِ تَعَالَى: {قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَكَّى} [الأعلى: 14] قَالَ: «زَكَاةُ الْفِطْرِ» .
وَأخرج عبد الرَّزَّاق وَعبد بن حميد وَابْن الْمُنْذر عَن أبي سعيد الْخُدْرِيّ رَضِي الله عَنهُ فِي قَوْله: {قد أَفْلح من تزكّى} قَالَ: زَكَاة الْفطر.
1⃣ مسلمان باشد: بنابراین بر کافر واجب نیست، لیکن اگر شخص غیر مسلمان خادم و همسر و یا فرزند مسلمان داشت، همچنان که نفقهی آنان بر او واجب است زکات فطر آنان نیز بر او واجب است ولی اگر خود آنان صاحب مال بودند و زکات فطر خود را پرداخت کردند جایز است زیرا در اصل بر خود آنان واجب است.
2⃣ زمان: شرط پرداخت زکات فطر آن است که وقت واجب بودنش فرا رسیده باشد که عبارت است زمان غروب خورشید در آخرین روز رمضان تعجیل در پرداخت زکات فطر در ابتدای ماه رمضان درست است ولی قبل از فرارسیدن ماه رمضان درست نیست.
3⃣ توانایی: شرط دیگر وجوب فطریه توانای پرداخت آن در زمان وجوب است اگر کسی در شب عید توانایی نداشت و بعداز عید ثروتمند شد زکات فطر بر او واجب نیست و بر شخصی که مازاد بر مخارج خود و کسانی که نفقهایشان بر عهدهی او است مانند زن، پدر فقیر، فرزند، دارایی داشته باشد زکات فطرواجب است. البته مقداری که به عنوان زکات فطر پرداخت میشود باید مازاد بر تامین مسکن هم باشد، به عنوان مثال فرد اجاره نشین، مقدار سرفطرهای که پرداخت میکند باید مازاد بر پول اجاره خانه باشد. و اگر کسی بدهکار باشد و مهلت بدهی وی فرارسیده باشد و فرد مجبور به پرداخت بدهی شود، زمانی بر این شخص زکات فطر واجب میگردد که به مقدار آن مال داشته باشد.
👈زمان پرداخت آن:
# پرداخت_زکات_فطر، در صبح روز عید، قبل از ادای نماز عید، سنت است و تاخیر آن از غروب روز عید حرام محسوب میباشد. پس کسی که آخرین لحظهی روز آخر ماه مبارک رمضان و یا قسمتی از شب عید را دریابد زکات فطر بر او یا بر کسی که نفقهی او را برعهده دارد واجب است. لذا کسی که بعد از غروب آخرین روز رمضان فوت کند بر ولیش لازم است که زکات فطر او را پرداخت کند. اما اگر قبل از غروب فوت کرد واجب نیست، و کودکی که بعد از غروب آخرین روز رمضان، متولد شود، زکات فطرش واجب نمیگردد چون قسمتی از آخرین روز رمضان را درک نکرده است و اگر قبل از غروب آخرین روز به دنیا آمد و تا بعد از غروب آن روز زنده ماند زکات فطر بر او واجب است. همچنین کسی که قبل از غروب مسلمان شود زکات فطر بر او واجب میشود ولی پس از غروب بر او فرض نمیشود.
#مقدار_زکات_فطر
میزان فطریه، در مذهب حضرت امام شافعی(رض) به ازای هر نفر یک صاع از قوت غالب منطقه میباشد که وزن آن برابر است با۴۲۰/2کیلوگرم. در مذهب ایشان باید خود گندم، (گندمی پاک شده) یا برنج را به عنوان سرفطره داد. مثلا خانوادهی 4 نفره باید در حدود ۹ کیلو و ۷۰۰ گرم گندم ،یا برنج را به مسکینان تقدیم کنند و پرداخت قیمت گندم صحیح نمیباشد. اگر اقدام به پرداخت آن به صورت نقدی کرد باید خودش را تقلید مذهب حضرت امام ابوحنیفه(رض) کند با آن کیفیت تقلید که بعدا ذکر خواهد شد. اما در مذهب حضرت امام ابوحنیقه(رض) مقدار سرفطره 815/1کیلوگرم (که نیم صاع است زیرا هر صاع در مذهب ایشان برابر با630/3کیلوگرم میباشد) است. مثلا فردی که قصد پرداخت سرفطره3 نفر را طبق مذهب امام ابوحنیفه داشت، باید قیمت تقریبا 500/5 کیلوگرم گندم ، یا برنج، را به مسکینان دهد. اگر در پرداخت سرفطره طبق مذهب امام شافعی عمل شد،
☝️ پدر نمیتواند، بدون گرفتن اجازه و وکالت از فرزندان بالغ خود که دارا باشند به طوری که قدرت تامین نفقهی خود را در شب وروز عید داشته باشند، فطریهی آنان را پرداخت نماید. اما اگر در سرفطره مطابق مذهب امام ابوحنیفه عمل شد، میتواند بدون اجازهی فرزندان به شرط اینکه در یک خانواده با هم زندگی کنند سرفطرهی آنها را پرداخت کرد